Sabtu, 13 Februari 2010

Rina Queen Tips Mengelakkan Mengantuk Masa Driving Jauh

Hari ni aku ada satu lagi tips menarik. Tips ni sesuai untuk mereka-mereka yang selalu drive jauh-jauh/travel beramai-ramai, and berdua pun dah okey. Memandangkan sekarang ni tengah cuti yang agak panjang, sure ramai yang nak balik kampung, ada yang maybe dah kat kampung, but boleh jugak gunakan tips ni masa balik bandar nanti.

Masa drive biasanya selalu rasa mengantuk kan? Walaupun ada radio pun maybe macam tension je kalau radio ada iklan panjang dan dj merepek. Kadang-kadang dj tu merepek funny stuff pun kite tetap ngantuk jugak sebab dah lama sangat driving. Walaupun ada orang disebelah atau dibelakang, kadang-kadang diorang ni dalam keadaan aktif hanya untuk jam pertama dan kedua. Bila dah berjam-jam biasanya diorang dah zzzzzzzz...atau semua dah diam. Dah tak de idea nak borak mende....

Pengalaman aku sendiri, selalu ikut hubby outstation and biasanya akulah co-pilot yang berjaya melewati walau 6 jam sekali pon. Sebabnya....aku tak nak hubby aku terlena. Dah kesian dia drive sorang-sorang and also, dah tabiat dia tak bagi orang lain drive.

So ini game yang kitorang selalu buat. Sure ketawa buas-buas sampai mata pon dah terasa segar.

Tipsnye ialah MAIN TEKA LAGU. Sound boring?

Ini cara nak main. Pilih satu lagu, tak kira lagu English atau lagu melayu. Lepas tu, translate lagu tu kebahasa yang satu lagi. Contohnya kalau lagu tu lagu English, translatekan ke bahasa melayu. Kekalkan tune kalau boleh (tapi biasanya bila dah translate, tune sure akan lari). Translatekan words by word. Tak payah le perfect sangat translation tu. Semakin broken kite translate, makin funny and sonok. Lepas tu mintak le makhluk yang ada dalam kete tu teka lagu apa. Sape dapat teka, dia punye turn pulak untuk translate lagu laen.

Best tak? hehe...I dont know about you, but cara ni selalu membuatkan kitorang gelak tak kering gusi sebab kadang-kadang tak dapat nak teka lagu tu, and also kadang-kadang translationya akan menjadi sangat pelik.

Meh aku bagi sikit lagu yang best untuk ditranslatekan.

Lagu Malam Ku Bermimpi - P. Ramlee & Saloma

Malam Ku Bermimpi
Hai Dengan Satu Bintang
Berkata-kataku Di Jendela
Ku Lihat Kanda Tersenyum Memandang
.........

translationnye...

Night I dream...
Oh moon one star
say say I Infront of the window
I see darling smile looking


Lagu kau Pergi tanpa Pesan (Sharifah Aini)

Aduh...! Aduh..!
Aduh.. duh.. duh..
Kau pergi tanpa pesan
Ku nanti tiada datang


translationnye....

Ouch....ouch...
ouch...ouch...ouch..ouch...
you go without message
I wait no come

Nah...satu lagu omputeh plak...

Michael Jackson - Beat It lyrics
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it
Just beat it, beat it

translationnye....

Pukul je...pukul
Pukul je...pukul
Pukul je...pukul
Pukul je...pukul
( sikit ni pon dah cukup buat orang tergelak dog)

Best kalau boleh bagi contoh audio kan...terima je la seadanya buat masa ni. Ngeh..ngeh...

Cukup le contoh-contoh tu kowt...Korang kan kreatif. Aku bagi contoh lagu lagu lama ni sebab ianya sangat funny kalau di translate and also susah orang nak teka. Macam terer la.

Cuba try test....sure korang akan mengalami keseronokan yang luar biasa. Umur dah besar panjang sure banyak lagu yang korang tau kan...kan..kan...

Happy Chinesse New Year To All Those Who Celebrate it. Drive Safely and Play My Game...Oh ye...bole translate lagu cina ke english jugak kan?

10 ulasan:

Adam berkata...

Tips yang sangat menarik.hehehe...

suke part micheal.
pukul je...pukul je.

shahrinabd berkata...

@adam yeah...memang funny. Buat2 lagi kalau time tak tau nak alih bahasa. Macam2 ayat keluar

zool berkata...

apahal pun kena tido sebelum driving..
jgn drive masa mengantuk

touyakaruma berkata...

Hehe cuba traslate lagu twinkle-twinkle little star ...

Fadzli berkata...

tips yang menarik.. hahaha.. best pulak game nih.. nanti nak main la ngn kengkawan kat U.. huhu

Sendra berkata...

Semua tunggal wanita, semua wanita tunggal
Semua tunggal wanita, semua wanita tunggal
Semua tunggal wanita, semua wanita tunggal
Semua wanita tunggal

Sekarang meletakkan tangan ke atas
Sampai di kelab, kami hanya putus
Aku melakukan hal kecil saya sendiri
Memutuskan untuk mencelupkan dan sekarang anda ingin perjalanan
Sebab saudara lain melihat saya

lagu apa?klue,beyonce..haha

shahrinabd berkata...

@zool sudah semestinya.

@touyakaruma kelip-kelip kecil bintang, betapa aku heran kau apa benda, nun diatas jauh sangat...hoho

@Fadzli silakan....kat mamak pon bole...

@sendra haha! wanita tunggal?adakah single lady?

miss keroppi berkata...

haha..mmg funny la...nnt nak try la...huhuXD

armie::parc::udinc berkata...

hahahahah...seronok2! siyes kelakar!
okeh..leh la wt kt entry baru ni :)

armie::parc::udinc berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.