Jumaat, 12 Februari 2010

Rina Queen Tempoyak Tumis!!

Hoho....ade benda nama tempoyak tumis? Mesti lah ada...sebab ianya fevret aku. Nak tau camana rupanya? Adeh...aku tak sempat nak snap gambar nye masa aku masak last Sunday. Sekarang ni tempoyak kat rumah dah habes. Aku dah google kat google Image, nampaknya tak de yang serupa ngan aku punya. So aku meletakkan gambar yang hanya sekadar menipu mata korang. Ngeh..ngeh...

Sape tak tau tempoyak? Melampau la..kalau tak tau. Kalau tak penah makan tak pe jugak. Sape penah makan tempoyak tumis? Sape alergik ngan tempoyak?

Aku tiada peduli. Memandangkan hari ni aku semacam tiada idea untuk post entry apa2, so aku ingin nak mengsharekan resipi tempoyak tumis. Sekadar peringatan, aku tak terer bab memasak, tapi aku memang terer masak benda yang aku suka, so kesedapannya adalah terjamin. Hoho..

Sebelum ni aku penah kasik resipi aku Rina Queen Sambal Belacan. Sekarang terimalah resipi Rina Queen Tempoyak Tumis!! Mesti ade yang sengih semacam ni. Yela...apasal resipi benda busuk-busuk je nih. Pedulik hapa, janji sodap.

Okayh...here we go

Rina Queen Tempoyak Tumis

Bahan-bahannya...
  • tempoyak secukup sukatan, sebanyak mana yang u all mahu
  • ikan bilis (sape suka ikan bilis boleh letak banyak2, kalau tak suke letak sikit, kalau anti sangat, tak letap pown tak pe)
  • cili padi ( kalo suke pedas )
  • gula pasir
  • minyak masak
Cara memasaknye...

  • Letakkan tempoyak mengikut banyak mana yang awak nak dalam mangkuk/ bekas.
  • taburkan satu sudu gula pasir ke atas tempoyak dan gaulkan sehingga agak-agak dah sebati.
  • Hiriskan 2-3 cili padi (belah 2 atau empat dalam bentuk memanjang)
  • panaskan kuali, bila dah panas, tuangkan minyak masak
  • bila minyak dah cukup panas, masukkan ikan bilis dan tumiskan.
  • Bila ikan bilis dah agak-agak nak ranggup, masukkan pula hirisan cili padi
  • tumiskan sehingga ikan bilis betul-betul ranggup tapi jangan sampai hangus!
  • Bila ikan bilis dah ranggup, silalah masukkan tempoyak yang sudah digaul dengan gula tadi ke dalam kuala.
  • Kacau dan gaulkan hingga ikan bilis yang ranggup tadi bergaul dengan tempoyak.
  • Bau dah naik dah kan?
  • Kacau lagi dan kacau lagi hingga tempoyak sudah mula kuning keemasan dan lebih best lagi kalau ada kerak sikit-sikit.
  • Dah kuning emas? Boleh lah angkat...masuk mangkuk, makan sampai kinyang.

Senang je kan...saya tak perlu garam, perasa....hanya tempoyak cukup rasa ( meniru iklan megi cukup rasa. Hoho).

Lagi satu, kalo korang ni jenis yang gelojoh tak paham, lepas hidang tempoyak dalam mangkuk, sure ada sisa-sisa taik minyak dalam kuali kan. Saya cadangkan, masukkan nasik dalam kuali tu, gaulkan dengan sisa-sisa minyak+tempoyak dalam kuali tu. pastu hidang dalam pinggan. Bule makan....sodap weii....

Walaubagaimanapun, saya perasan ada perbezaan antara tempoyak semenanjung ngan tempoyak sarawak. kadang-kadang tempoyak kat sini tak berapa masam. So, untuk membetulkan keadaan, masa menumis tadi boleh juga masukkan asam keping. Sekeping pun jadikla. And also kalau tempoyak tu tak cukup masam, jangan ler letak banyak sangat gula.

Apa rahsia kesedepan tempoyak tumis ni?
  • rasa sweet and sour tu kena balance
  • rasa pedas sikit tapi menambah kesedapan
  • ikan bilis yang ranggup menambahkan lagi powernya.
Sekian sahaja....silalah mencuba kalau sudi. Kalau tak sudi pun tak pe, yang penting aku dah ada idea nak post apa hari ni. Oh yeah.....

5 ulasan:

iedaLUVsham berkata...

eh bestlah! nak cuba :)

shahrinabd berkata...

cuba try test...sure nak lagi

shengfatt berkata...

sumua test nanti slow-slow saya blh jadi chief! haha


nanged u. nang this to watch my BALLs playing piano! Great show!

cik bunbun berkata...

sy pun suka makan ni. tapi nama nye tempoyak goreng. ala-ala jugk.. hee :)

shahrinabd berkata...

@cik bunbun...lebey kurang ler tu kan...