Khamis, 28 Oktober 2010

Kursus Intensif Saudara Kita (MAIS)

Alhamdulillah, akhirnya selamat dan berjaya mengharungi kursus asas saudara baru yang di anjurkan oleh MAIS. Kursus ini merupakan kursus yang wajib dihadiri oleh mualaf yang memeluk agama Islam di Selangor untuk mendapatkan Kad Islam yang kemudiannya akan memudahkan proses menukar kad pengenalan.

Memalukan bila mengenangkan selama ini aku tertangguh-tangguh nak pergi kursus ni kerana takut dan bimbang. Bimbang gagal meneysuaikan diri, bimbang tiada kawan, bimbang kerana ada teman-teman yang memberikan ulasan yang negatif. Kononnya kursus ini turut dihadiri oleh golongan yang ditangkap atas kes-kes sosial.

Tapi ternyata semuanya silap sama sekali. Sebaik sahaja sampai di tempat menunggu bas yang disediakan oleh MAIS, aku terus dapat kawan-kawan baru. Secara logiknya, semua mereka yang datang pun mencari teman baru. Bila sampai di Warisan Sembilang, Pantai Remis aku sudah senyum lebar. Mengenangkan kejayaanku meneguhkan niat untuk hadir.

Dan secara keseluruhannya, kursus ini langsung tidak menyusahkan, malahan sangat bermanfaat buat saudara baru. Para fasilitator, ustaz dan usatazah juga sangat peramah dan banyak mebantu dan tidak menyukarkan keadaan. Malahan kebanyakan fasilitator adalah dari golongan mereka yang pernah bergelar Mualaf (Mualaf di negeri Selangor adalah mereka yang baru memeluk agama Islam dalam tempoh 5 tahun dan definisi Mualaf berbeza-beza di setiap negeri.)

Aktiviti-aktiviti yang disediakan juga amat bermanfaat dan menyeronokkan. Aktiviti bermula dari solat subuh berjemaah hinggalah ke ceramah ceramah dan minum malam yang berakhir pada pukul 10 malam). Cuma para perserta agak terkejar-kejar kerana kesuntukan masa kerana tempoh kursus yang terlalu singkat sedangkan begitu banyak program yang diadakan. Boleh dikatakan 5 hari terlalu singkat untuk meliputi banyak topik. Dan asrama yang disediakan juga agak padat kerana kebetulan kursus ketika itu disertai oleh ramai Mualaf. Disitu juga aku mengucapkan syukur yang tak terhingga melihat ramainya insan-insan yang telah diberikan hidayah untuk mengenali agama yang benar ini.

Dan, ya...aku pasti akan menghadiri kursus lanjutan saudara baru yang akan diadakan pada Februari tahun depan, Insyallah. Rasanya terlalu banyak yang perlu aku pelajari lagi dan sesungguhnya terasa begitu cetek pengetahuanku setelah menghadiri kursus asa tersebut.

Jadi buat para Mualaf diluar sana, pesanan ikhlas dariku, jangan takut untuk menghadiri kursus tersebut kerna sesungguhnya banyak yang boleh dipelajari dan sesungguhnya ia tidak menyushkan langsung. Dan tiada kos yang perlu dibayar. Semuanya free, makan 6 kali sehari. Boleh mengenali sesama Mualaf yang mana aku rasakan penting buat para Mualaf agar dapat saling bertukar fikiran.

Niatkan dalam hati untuk hadir, Insyallah akan dipermudahkan segalanya buat kita.

Jumaat, 1 Oktober 2010

Buat duit di Internet Pelbagai Cara


Baiklah tuan tuan dan puan-puan. Aku rasa bahawa blogku ini sangat suram dan tiada serinya. Mungkinkah kerana tidak banyak graphic menarik, kartun dan smiley yang tertentu? Tak mengapa, akan aku usahakan untuk mencantikkannya dari semasa ke semasa. Kritik dan saranan adalah amat di alu-alukan.

Onlinenya saya di sini adalah untuk berkongsi tentang perihal yang menarik minat kebanyakan blogger tegar di Malaysia ni (dan dimana jua mereka berada). Untuk tidak meleret-leret, aku tak hendak memberikan mukadimah skema tentang hal buat duit di internet ni, tapi yang boleh aku katakan. YA, ANDA BOLEH MENJANA PENDAPATAN MELALUI INTERNET.

Berapa banyak yang anda boleh dapat, berapa kaya kita dengan membuat duit di ini tidak dapat dipastikan dengan sah sebab ia bergantung pada komitmen, usaha dan kreativiti masing-masing. Dalam post-post akan mendatang, saya akan mengulas beberapa cara untuk menjana income dari Internet ini secara mendalam. Dan buat masa ini, berikut adalah sekumpulan cara yang boleh anda buat untuk menjana pendapatan dari Internet.

  1. Pay Per Click - cara yang paling popular sejak dari dulu lagi. Antara salurannya adalah seperti Google Adsense, Nuffnang, Bidvertiser dan banyak lagi.
  2. Affiliate Program - Clickbank, Ebay, Amazon dan affiliate produk-produk tertentu.
  3. Survey - Global Test Market
  4. Sponsored Tweet - Buat duit dengan meng"tweet"kan iklan dengan keyword tertentu. Contohnya Churp Churp dan SponsoredTweets. Bayaran biasanya ditentukan melalui jumlah follower anda di twitter.
  5. Referal Program - Ada banyak, dan kadang kadang dengan menyertai sesuatu affiliate program, kita juga boleh menyertai referal program yang terdapat dalam affiliate program tersebut. Caranya ialah dengan promote link referal anda dan ajak orang lain menyertai anda.
Yang di atas adalah yang paling basic. Mungkin ada yang tertinggal tapi yang tersebut di atas adalah yang terlintas di fikiran time post ini di taip secara spontan. Ada juga cara lain untuk buat duit di internet contohnya menjadi freelance writer untuk site, blog atau artikel. Malahan bagi yang berani mencuba, anda juga boleh menjual produk anda sendiri di Internet atau menjual produk yang anda borong melalui Online shop.

Pada post akan datang saya akan review satu persatu cara buat duit di Internet, tak kira saudara saudari berminat nak tahu ataupun tidak.

Apa yang penting adalah keberanian untuk mencuba. Sekiranya ada pertanyaan, silalah postkan komen dan saya akan cuba menjawab setakat mampu. Inysallah...


Jumaat, 24 September 2010

Earning Churp Churp Menyaingi Nuffnangku

Baru hari Isnin yang lepas aku join Churp Churp setakat ni aku dah dapat 3 assignment. And hari kedua dah dapat earning yang pertama, hari ke-4 dapat earning yang kedua. macam best je Churp2 ni. Bukan susah sangat pun.

Dan yang paling bestnya, earning churp2 aku dah mengatasi earning nuffnang aku dalam masa 4 hari je. Erm...mungkin tak boleh nak judge yang mana satu lagi best (in my case) sebab aku pun dah lama tak berblogging and blogwalking. tengok ler...follower aku pun tak ramai. Nak buek camane kan? Blog aku ni pon macam boring je.

Berbalik kepada kisah Churp Churp ni, dengar katanya, earning per- assignment ni bergantung kepada jumlah follower kite. Takat ni aku ada dalam 210 follower je. Lebih banyak mengfollow orang. But imagine kalau aku ada ramai follower. Agak-agaknya berapa banyak earning aku dapat untuk satu assignment? Okay then...sekarang ni mission aku adalah untuk tambah lagi ramai follower. Camana ek? Aku ni bukan lah interesting person untuk di follow.

Lastly, harap-harap kewujudan Nuffnang ni akan berkekalan di persada side income via web ni. Kerana ia adalah harapan bangsa dan negaea. Hahaha...

Sape tak join lagi please do so. Just click kat banner kat side bar ni or klik kat link bawah ni. Don't worry, dengan mengklik anda tidak mengkayakan saya kerana Churp Churp tidak mengamalkan sistem piramid. Moh kite....

Rabu, 22 September 2010

Aku Benci Kau, Kaulah sumber Inspirasiku

Alkisahnya suatu masa dulu aku kawan baik ngan seseorang. But something happen, so aku renggangkan persahabatan itu. No fight, just kecik hati, marah. Aku tau dia memang buat salah tu, ada bukti, tapi dia tak ngaku sebaliknya datang bawak muka angel kat aku. Hati aku dah rasa sangat tawar kat dia.


So...suddenly hari ini terserempak ngan dia somewhere. Dia nampak bergaya and yang sedihnya, dia lebih sukses dari aku. Alright. I'm jealous. Fuhh...lamanya tak de perasaan macam ni.

Jadi hari ni aku janji kat diri sendiri..hehe. Aku perlu buat sesuatu and mengalahkan dia. Hahahaha...gelak jahat. Way to go girl! Tapi, aku takkan buat sesuatu yang jahat for sure. Cuma nak pastikan aku lebih sukses dari dia. Itu kan lebih baik.

Thankyou my 'dear' ex-bff. Selama ini aku tercari-cari tujuan hidup. Now you came into my life and give me a purpose in my life which is to fight you!

Hmm...camana nak lawan? I'm just a housewife and she's someone?

Selasa, 21 September 2010

Submission Pertama Kat Churp Churp

wah...semalam lepas join churp churp petangnya dah dapat assignment pertama. Baru pagi ni submit my churp. Still pending untuk di approve. Agak-agak approve tak? Insyallah..Tunggu je la result nye nanti.

Anyway..its my birthday today. Dah tua lagi setahun. Tapi yang penting hati masih terasa muda. Still looking forward for my birthday persent. Anyone? haha....Macam-macam wish aku dapat. Yang paling penting ada yang doakan aku dapat baby cepat-cepat. Amin...moga dikabulkan lah..tak sabarnya nak dapat baby. Jelesnya tengok orang ada baby.


Isnin, 20 September 2010

New Churper!



Hoho...nampak badge di atas? dengan segala hormatnya dan rasa bangganya, aku baru saja sign up dengan churp-churp.

Apa itu churp-churp? aku masih tak dapat nak explain ngan lebih mendalam lagi memandangkan aku baru aje join. So nak jelaskan takut tersilap pula. Tapi setakat yang aku tau, churp churp ni adalah dibawah nuffnang dan kalau nuffnang memberi peluang kepada kita melalui blog/website, churp-churp pula bagi chance untuk tambah side income via twitter and facebook. All you need to do is, postkan tweet dengan keywords yang di beri oleh pihak churp-churp.

Banyak mana boleh dapat? Bergantung pada berapa banyak followers anda and berapa banyak assignment yang diberikan.

Takt itu jelah yang aku tau secara ringkasannya. Takat ni aku pon belum dapat assignment lagi so tak boleh nak cerita panjang but aku janji I will come back later bila aku dah makin pro. Insyallah.

By the way, kalau berminat nak join silalh klik di sini atau klik kat banner di atas...

Let's Explore this new opportunity

Cuti dan Cuti Lagi

Untuk kebanyakan, sekarang dah kena masuk keje balik lepas raya cuti yang panjang. ada juga yang last week lagi dah masuk keje balik kan, kan, kan...

But for me yang menganggur ni, aku sambung lagi cuti. Hoyeah...huhu...but aku cuba nak membusykan diri dengan blog aku yang dah lama aku tinggalkan sampai bersawang ni. Eh...GB tak recover lagi ke? Tape..tape...aku pun perlukan masa untuk tukar balik template aku kasi lawa. Hurm...melawat blog orang lain, rasa jealous plak tengok template depa. lawa, comey, cute...huhu..

Okeh-okeh..time for searching for new template...

Rabu, 15 September 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri

Selamat hari raya semuanya....moga semua bahagia raya tahun nie. Seronok jumpa family jauh dan dekat. maklumlah hari rayalah yang menyatukan kita semua, lepas raya je semua mula bersepah ke sana sini. ke utara, ke selatan, barat dan utara. Ini satu fenomena@situasi yang sangat menarik kan. Actually, bukan hari raya je pun. Perayaan lain pun gitu juga.

Lepas raya ni aku bercadang nak buat come back. Yo lah..lama jugak aku tak berblogging nie. Entah kenapakah, aku tak tau. Malas, dan kurang semangat. But, after raya ni aku betul2 nak kembali berblogging. Inysallah...Gengblogger down lagi? Dah lama tak jenguk GB tengok2 dah tak boleh buka plak.

Oh ye...raya tahun nie aku dapat hadiah istimewa dari suami tercinta. Huhu...apekah hadiahnye..nantikan...

Jumaat, 20 Ogos 2010

Ramadhan oh Ramadhan...

Ramadahan kali ini Alhamdulillah lebih baik dari Ramadhan tahun lepas. Moga Ramadhan yang tahun depan akan lebih baik dari tahun ini. Insyallah...

Masuk tahun ni, dah 4 tahun aku berpuasa. Satu tahun aku puasa penuh walaupun time tu belum memeluk agama Islam. baru nak merasa dan belajar. 2 tahun Ramadhan seterusnya aku sudah bergelar muslimah. Masih banyak yang perlu dipelajari...tahun ini, Alhamdulillah, sedikit demi sedikit ilmu aku kumpulkan. Meski masih terlalu sedikit apa yang aku ada, tapi Insyallah, moga Allah akan memberikan hidayah-Nya padaku, dan sentiasa memberikan kemudahan dan kelacaran dalam pencarianku.

Selamat berpuasa semua muslimin dan muslimat. Marilah kita sama-sama mengejar malam lailatur..Insyallah...

Rabu, 21 Julai 2010

Oh no!!!

Arrgh...aku telah merosakkan template blog aku....itu ler...gatal sangat nak cuba design baru by blogspot..huhuh....kena buat balik ni, sungguh tak menarik.


Khamis, 15 Julai 2010

Pindah Lumah...Pentingkah?

Hoyeeea...wa sudah mau pindah lumah woo....sewa manyak mulah, and lokasi manyak bagot....rumah tadak besal la...tapi hati manyak hepi..wa mau melalikan dili dali semua manusia yang menyakitkan hati. Wa mau lali dili selama 3 tahun...tamau jumpa bebelapa selected person dalam masa 3 tahu. cuma aku dan suami...aiyoo...bole tahan ka? huhu..

Hehe...boleh caya ke aku boleh menghilangkan diri selama itu? Rasanya mungkin tidak, tapi itulah tekad aku. Sebabnya...aku sedih, sakit hati dan juga kuciwa....tadada...so, maybe aku perlu ingatkan depa how important aku ni dalam hidop mereka. Ceewaahh....

Pernah tak rasa korang ni sangat penting dalam hidup dorang. Kalau tak test berapa pentingnya korang, then silalah menghilangkan diri tanpa khabar berita selama beberapa hari. Dalam masa kehilangan itu, intai-intailah manusia-manusia yang kamo rasa memerlukan kamu tu, and tengok adakah hidup mereka kucar-kacir tanpamu atau biasa saja...

kalo hidup diorang kucar-kacir, bermakna kamu sangat penting bagi mereka. Kalo tidak, then jangan perasan diri tu V.I.P..hehe...

Hmm...aku pon nak test gak ni. 3 tahun!!!

Isnin, 12 Julai 2010

Sharing...

Kecewa itu datang bilamana kita terlalu berharap akan sesuatu yang kita sangka mudah untuk kita capai. Oleh itu janganlah terlalu berharap. Berserahlah, tawakal setelah usaha..

Kecewa boleh membawa banyak perkara buruk. benci mebenci, dengki mendengki...maka seeloknya ikhlaskan lah hati dalam setiap perbuatan. ikhlaskan agar kita tidak lagi berharap dan tidak kecewa. Jika memang rezeki kita, ia takkan kemana.

Allah yang maha yang maha mengetahui apa yang terbaik buat kita. Jika kita tak memperolehi apa yang kita inginkan, ia mungkin bermakna ia bukanlah apa yang baik buat kita. Allah itu Maha Halus, dari sekecil-kecilnya perkara, semuanya telah disusun buat kita. Jadi janganlah kecewa, kerana kekecewaan itu tidak ubah seperti memarahi takdirNya yang maha mengetahui dan maha Pencipta.

Rabu, 7 Julai 2010

Happy 3rd Anniversary!!

Syukur Alhamdulillah...hari ini genap 3 tahun hubungan aku dan Mr. Hubby. 3 tahun kenal dan 2 tahun melalui alam perkahwinan bersama. Alhamdulillah...cinta masih hangat, malah lebih hangat dari dulu. Alhamdulillah, persefahaman masih kuat dan Alhamdulillah makin banyak perubahan yang berlaku, perubahan ke arah hidup yang lebih baik. Syukur Alhamdulillah...

Moga tahun mendatang hubungan ini masih utuh, den semoga Allah sentiasa merahmati kami. Semoga dikurniakan dengan cahaya mata penyeri rumah tangga. Semoga cinta ini kekak hangat, semoga semuanya baik-baik belaka.

Semoga di tahun-tahun mendatang segala impian tercapai. Dan semoga aku dan suami menjadi insan yang lebih baik. Beriman dan Bertakwa kepadaNya....

Amin...

Selasa, 22 Jun 2010

Come Back Here in 5 years...

Hospital, klinik, teksi...facebook, farmville, itulah dia inti hidup aku sekarang ini....boring rasa macam nak gila.

Memikirkan masa depan, dimana agaknya aku 5 tahun akan datang? Siapa aku masa itu? Moga2 blog ini masih wujud 5 tahun akan datang agar dapat aku menjawab persoalan ini.

Seperti semua manusia, aku mengharapkan yang terbaik buat diriku, buat mereka yang tersayang..

Sabtu, 8 Mei 2010

Luahkanlah...

Duhai kasih...

ku mengerti keresahanmu,

meski tidak kau ungkapkan,

namun dari raut wajahmu,

aku tahu ada yang menganggu,


Duhai kasih,

luahkanlah padaku,

kongsilah denganku,

curahkanlah segalanya,

meski tiada yang mampu ku lakukan,

agar tenang jiwamu,

kerana tenangmu, tenangku jua,

resahmu, sedihku...

luahkanlah...

Isnin, 3 Mei 2010

Berjaya Buat Ku Tergoda

dah lama aku tak minat ngan lagu jiwang. Tapi akhirnya lagu ni telah meruntun hatiku dek kelunakan suara sang penyanyi. Dengarkan.....Suara ku Berharap dari Hijau Daun...





Lirik

Disini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
Aku tanpamu
Masih tanpamu

Bila esok hari datang lagi
Ku coba untuk hadapi semua ini
Meski tanpamu, Oo~ meski tanpamu

Bila aku dapat bintang yang berpijar
Mentari yang tenang bersamaku disini
Ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apakah aku slalu dihatinya
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

Kalau aku masih tetap disini
Ku lewati semua yang terjadi
Aku menunggumu, oo~ aku menunggu

~{}~

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
Masih berharap didalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apakah aku ada dihatinya
Aku disini menunggunya
Masih berharap didalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

Oo~
Suara dengarkanlah aku

Jumaat, 30 April 2010

Nak Part Time Job

tengah berkira-kira...hujung bulan mei ni nak balik kampung. Kira-kira budget macam tak cukup je. Adat le kalau balik kampung kena beli ole-ole. Lagipun bukan selalu dapat balik. Walaupun tambang air asia murah (kononnya), tapi macam tak cukup je duet...

Kalaula ada keje part time yang best...tak payah bayar mahal le...dapat RM10- RM20 dalam sehari nak juga aku pergi. Tapi tak bolehla the whole day. Maybe night atau petang after 5pm. Hujung minggu, boleh la keje sepanjang hari. kalau la ada....teman-teman boleh ke suggest? Aku tak boleh nak bergantung harap pada nuffnang sebab memang slow gile.

tukang edarkan flyers ke, waitress ke, ape lagi ek?

Ada website asiapartime.com, tapi macam bukan part time je semuanye...

adoiyai....


The Comeback

Alalala...cian blog aku neh...da lama aku tak menjenguk. Tak berapa berkesempatan nak mencoret akhir-akhir nie. So warm up dulu....

Aku rasa template aku nak kena tukar dah nie. Dah tak attractive dah. Selain dari yummy lolly template, mana lagi best nak donload template blogspot ye? Jelesnye nengok template orang lain yang bersinar ceria, berkleip-kelipan. Insyallah dengan template baru naik la semangat aku nak merapu. Boleh la aku cuba menaikkan earning nuffnang aku yang dah lama tak bergerak.

Sepanjang tak update blog, aku dok masuk facebook, youthsay ngan payperclick malaysia je...Nak wat duit, tapi ciput je...penat tol...

Ada apa-apa cadangan program yang aku bole join? Dengan syarat, tiada modal untuk join. Aku tade duit nak melabur...

Selasa, 20 April 2010

Thank You...I Hate You..

Hari ni syaitan bersorak menang kerana berjaya menghasut aku menyimpan rasa marah, nak mengamuk dan segala macam perasaan yang jahat sehingga semua yang aku kerjakan menjadi tidak ikhlas. Hasilnya....zero pahala and so many dosa...haha...

Malu aku bila memikirkan kekalahan aku itu. Mujur aku sempat berfikir dua tiga kali. Ishh...ini permainan syaitan. Really? Atau memang salah aku sendiri? Arrgghh.....

Sesungguhnya tekanan seminggu dua ini membuatkan aku kurang kesabaran.

Namun akhirnya aku mampu membawa diri bermuhasabah. Ya...insan yang aku marah-marah, rasa geram dan rasa nak benci itu adalah seorang insan yang dulu hingga kini sentiasa ada disisi menghulur bantuan saat aku memerlukan. Insan itu dulu pernah aku coretkan namanya dalam diari bahawa aku tidak akan melupakan jasanya sampai bila-bila pun.

Mudahnya aku melupakan itu semua hanya kerana sedikit perselisihan faham. Mudahnya...

Kakak...maafkan aku....mahu saja aku ungkapkan kata-kata itu padanya saat ini, cuma aku punya ego yang sukar dikalahkan. Hmmm...

Tapi takpe...esok aku buatkan dia milo tanda damai. Insyallah...semua permasalahan ini selesai.

Jumaat, 2 April 2010

Peperiksaan Khas Memasuki Perkhidmatan Awam

Yeay! aku telah mendapat surat dari SPA untuk datang menduduki peperiksaan khas untuk keje gomen. Hehe....aku macam tergelak dok je. Sebab ape? Sebab aku dah terkena ngan adik aku. Dia yang beria-ia nak mengisikan SPA online ni untuk aku. Dia nak sangat kakak die ni keje gomen kot. Maybe die sedey sebab mak selalu berleter pasal anak-anak dia tak de yang keje gomen.

Dulu aku memang pernah teringin nak keje kerajaan nie, tapi memandangkan aku dah kahwin dengan cepatnya, niat tu terpaksa aku hentikan. Sekarang aku kena cari keje yang convenience buat aku dan Mr. H. Ye la...dari segi tempat dan masa. Ada-ada je alasan kan... but seriously, aku ni memang jenis gitu. Begitu mengambil berat akan kesan keputusanku kepada orang-orang disekelilingku yang akan mendapat kesannya. Sebab tu aku tak maju-maju. Tapi aku tak kisah...aku ikhlas. Seee....beruntung sangat kalau korang tergolong sebagai salah seorang yang aku sayang. Hehe...

Adik aku juga dapat surat yang sama, tapi dia disuruh menduduki peperiksaan tu kat Kuching. Sian dia...sape suruh tak tukar adress pi KL kan. Beria-ia sangat dia nak balik Kuching semata-mata nak duduki peperiksaan tu. Aku rasa bersalah la pula...kalau la boleh aku tukar tempat ngan die...Sebabnya, aku tak lah minat sangat nak pergi. Malahan kalau boleh aku taknak pergi pun. tapi memandangkan adik aku ni beria-ia suruh aku pergi, maybe aku akan pergi. ye la...semata-mata untuk memastikan dia puas hati sebab effortnya mengisi borang online tu dihargai. Insyallah...

Ada sesape yang pernah pergi peperiksaan ni? Apa jenis soalan yang keluar ek? Soalan matematik ke? Sains ke? Geografi ke? Kenegaraan ke? Aku nak tau jugak, kot-kot aku pergi nanti. Boleh buat persiapan sikit. ..Share-share la yek...aku dah lama sangat tak de exam-exam nie. Jadi nak buat ulangkaji pebenda semua memang dah malas dah. Kalau takat pengetahuan am tu, Insyallah tak de masalah. Buat-buat lagi aku ni kaki follow isu-isu politik kita yang macam sangat hangat sejak kebelakangan nie.

Anyway, kalau you all ada idea or tau pasal what kind of question yang bakal dikeluarkan, share lah ngan akak nie ye...

Thankyou...sayang u all...

Rabu, 31 Mac 2010

Simply Siti - Produk Kecantikan Dato Siti Nurhaliza


Wah wah...dah ada beuty product line pula kak siti aku ni. Baguslah, artis kenalah tau mana nak cari sumber pencarian yang lain selain menyanyi dan berlakon. Dah banyak contoh yang kita lihat dimana artis hidup melarat selepas zaman kegemilangan mereka pudar. Bidang hiburan ni memang penuh dengan dugaan, ada up and down. Alhamdulillah, kak Siti aku ni maintain up sampai sekarang. tapi, kita hanya manusia biasa. Allah yang menentukan segalanya. Kita tak tahu apa akan jadi pada masa depan, malahan apa jadi pada esok hari pun kita tak tau. Kena selalu bersedia dan merancang untuk masa depan.

Dato Siti juga memberikan peluang kepada orang ramai untuk menjadi francaisor kepada produknya ini. Nak keterangan lanjut bolehla layari simplysiti.com.

Produk Simply Siti ni dikatakan boleh didapati di cawangan watson. Aku tak redah lagi sebab baru tau hari ni. Haha...ketinggalan jugek aku nie.

Apapun, komen peribadi aku sebagai kaki kritik tak berbayar ni, kalau Dato Siti nak bersungguh memasarkan produk ni, buatlah sehabis baik. Bayar someone untuk design balik logo tu biar nampak lebih professional dan menarik. Dan harap-harap produk beliau ni memang Baek punya...

Komen lain tak pat bagi lagi sebab belum mencuba. Apa-apapun, tahniah kepada beliau. Maybe ada yang akan kata ini tuah beliau kerana berkahwin ngan orang kaya, tapi benda ni pun datang dari idea dan kudrat beliau juga.

Aku pun pernah berangan nak ada beuty product sendiri. Chemist hebat punyer dah ada, modal jer tak de. tapi bukan kosmetik produk okeyh...sebab aku memang makeup idiot. Maybe sabun mandi, hair shampoo. haha...berangan je lebih.

Anak Zaman Sekarang...Apa Yang Mereka Mahukan?

Mana yang lebih baik? Mengawal pergerakan anak-anak atau memberikan kebebasan dan kepercayaan kepada mereka? Atau in between, dalam bahasa dangdutnya, yang sedang-sedang saja?

Terlalu mengawal dan mengongkong akan membuatkan mereka memberontak dalam cara yang lain, yang akan membawa kesan buruk di hari muka. Kebaikannya, cara ini mampu untuk mengelakkan mereka terjerumus ke alam yang tak berapa baik. yes....for a while. Tapi bila anak-anak sudah meningkat remaja nanti, mereka mungkin berhadapan dengan culture shock, membuatkan mereka terlalu hanyut untuk mencuba sesuatu yang baru. Yang juga mungkin sesuatu yang baik atau juga yang buruk. Dengan alasan mereka sudah cukup dewasa, sudah ada kerjaya, tak mengharapkan duit mak bapa lagi, and they can do whatever they want.

Memberikan kebebasan dan trust kepada mereka, membuatkan anak-anak merasa mereka bebas melakukan apa sahaja. mereka menganggap parents mereka sporting, always there to support them. Mungkin juga kepercayaan ini akan disalahgunakan. Namun cara ini juga boleh membawa kebaikan, sekiranya anak itu mampu menghargai kepercayaan yang kita berikan pada mereka. tapi semua manusia berbeza. Ada yang boleh menghargai, dan ada pula yang tidak. Mereka menjadi terlalu manja dan akan meminta lebih lagi. dan bila dah tertimpa bencana suatu hari nanti, mereka mungkin akan menuding jari pada kita. seperti cerita P.Ramlee, Anakku Sazali.

Yang sedang-sedang saja? Aku tak percaya situasi ini wujud. kerana both mengawal dan memberikan kebebasan biasanya berlaku secara berlebihan. Sukar untuk besederhana dalam situasi ini. Ini soal hati dan perasaan. Ada yang terlalu sayangkan anak sehinggakan sanggup menurut apa saja kemahuan mereka. Dan ada pula yang terlalu tegas.


Anak adalah anugerah. memetik dialog drama desperate housewife yang aku tonton tadi, "anak adalah anugerah yang mana membuatkan kita muntah-muntah dan sakit-sakit selama sembilan bulan sebelum mendapatkannya" . Anaklah anugerah yang buat kita ketawa, berduka dan segala macam perasaan.

Topik ini agak berat untuk difikirkan malam buta begini. tapi ia sedang menghantui fikiranku. Aku agak kecewa saat ni, so aku cuma boleh melihat sudut negatif pada setiap opsyen yang ada. maybe, may dear readers boleh share pendapat?


Selasa, 30 Mac 2010

Make Up Idiot


Nak sangat belajar make up! tapi niat tu selalu tak tercapai. Sebabnye? lenguh tangan tarik sana and tarik sini. coret sana coret sini.

Nak makeup camana? pakai lipbum pon tak reti, selalu sangat terkeluar dari garisan bibir. problem is, bibir aku xde garisan. ye ke tak de? Atau aku yang tak tau mana satu. haha....

nak pakai celak lagi le...aku takut. nampak sangat tajam.

pastu, bulu kening aku dah berserabut. Nak coret eye shadow pun tak bole. Mr. H kata dosa kalau cabut and cukur bulu kening. nak gunting2 sikit boleh la....arggh...bendul betul aku nie. Mr. H kata tak yah le make up. Tapi aku jeles nengok dua adik ku yang semakin pandai make up. Kat mana entah diorang belajar. mak aku tak ajar pun...

agaknya my first step ialah untuk mula membeli barang kosmetik. Lipstick maybeline aku dah lebih 3 tahun duduk dalam handbag. masih panjang dan tak terusik. Boleh expired ke lipstick? Yang lain-lain aku tak de. kalau aku dah beli sikit demi sikit maybe akan datang juga kerajinan nak belajar menconteng muka.

Aku biasa taruk krim muka and powder je. Tu wajib dari aku tingkatan satu. Aku rasa dah sampai masanya aku belajar make up. So, bila muka aku dah kedut-kedut satu hari nanti boleh la aku sorokkan.

Ingat Kiamat

tak tahu la kenapa hari ni aku dok terfikirkan pasal hari kiamat. Aku mencongak-congak dan merasakan hari itu semakin dekat. Ini membuatkan aku terburu-buru buat itu dan ini. Sampai masak untuk makan malam pun aku nak cepat. seolah ada yang hendak dikejar. yang pastinya aku merasa betul-betul tak selesa.

layakkah aku menghuni syurga?

sudah cukupkah ibadat ku?

sudah terampunkah segala dosaku?

adakah aku umat-Nya yang solehah?

persoalan-persoalan itu aku ulangi berkali-kali. tetap, jawapannya negatif. Ya Allah....panasnya api neraka. Tak sanggupnya aku berada di sana.

Sempatkah aku untuk merubah keadaan itu?

Mengingati kiamat membuatkan aku begitu ingin untuk berubah. Begitu ingin menjadi insan yang lebih baik. Tapi adakah aku akan mengingati kiamat esok hari? Atau aku akan lupa begitu sahaja kerana sifat lalaiku?

Alangkah baiknya jika aku mampu mempertahankan ingatan terhadap hari dimana kiamat bakal tiba. Setiap hari, setiap pagi sebaik sahaja mataku celik. Pasti hariku akan dipenuhi dengan amalan yang baik-baik.

Alangkah baiknya kalau aku ini bukan manusia yang lalai....


Isnin, 29 Mac 2010

Finest Friendship

“I do my thing and you do yours. I am not in this world to live up to your expectations, and you are not in this world to live up to mine. You are you and I am I, and if by chance we find each other, then it is beautiful. If not, it can't be helped.”...

"The finest kind of friendship is between people who expect a great deal of each other but never ask it”

agree??...

Khamis, 25 Mac 2010

Aku Baik Baik Saja

tak perlu kau tanya khabarku....
Aku baik-baik saja...
Tak perlu balas sms ku...
Aku tak mengharapkannya..
Kau sibuk, tiada masa buatku..
Aku tahu...
Tak perlu jaga hatiku..
Aku bukan selemah yang disangka
Aku bukan mudah terluka
Tak perlu hargai aku...
Tapi ingatlah satu hari nanti
Bila aku sudah tiada disisi
Aku baik-baik saja..

Rabu, 24 Mac 2010

Akulah Stalker....

ooops....mengendap bukanlah hobiku. Tapi sejak akhir-akhir ni itu je la yang mampu aku buat. Hehe...

Diletakkan di suatu tempat yang dipenuhi manusia setiap hari, dengan kerja yang sangat minimum, dalam jangka masa yang panjang aku yakin suatu hari nanti aku akan mula tertarik untuk menjadi pemerhati gerak geri manusia tak berbayar. Alangkah baiknya kalau berbayar, sure gaji aku boleh cecah puluh ribu sebulan. Hehe...

Anyway, GB masih belum sihat. Entah bila la. And entah siapala yang dengki sangat nak hack GB yang mulia tu. Cis! Tak boleh tengok orang senang! Apa diorang dapat kalau hack website ni ek? dapat duit puluh juta ke? Or hanya untuk kepuasan diri kerana berjaya menyusahkan orang lain? Tak de keje lain betulla....

So for the meantime aku pakai Innit dan Ozybloggers untuk ping blog. Innit ni toksah nak perkenalkan lagi ler, pasti semua dah tau. (eh...ada yang tak tau ke?) And Ozybloggers ni, aku menikut saranan sedara FIT. Ozybloggers ni lebey kurang GB jugek la...tapi tak semeriah komuniti di GB. Maklum ler...berpangkalan di Australia. tapi nampaknya ramai jugak Malaysian yang dah join. Nak join kena pakai twitter.

Mula-mula risau juga nak join OB ni, sebab masalah politik antara Malaysia and Aussie sekarang ni. Hehe....tapi rasanya problem tu belum melarat lagi. Akhirnya aku masuk jugek. Not bad....

Sorry gengblogger...aku mengkhianati cintamu. Tapi ini hanya buat sementara sahaja. Pulanglah dan aku akan kembali padamu...

Is It Just Me? What Happen to GengBlogger?

oh...kenapa masalah ni melanda aku? Adakah GengBlogger merajuk padaku sebab dah lama tak login? Adakah aku sepenting itu sampai die nak kene majuk kat aku? hehe...

siyes....dah dua hari baru sekarang ni ada chance nak bukak lappy. Cam biasa bukak email dulu, then FB dan finallay GB. But...Ooops.....

tyme nak buka Gb tu, dia tak terus load and bukak page GB macam biasa. Tetapi keluar benda macam ni....
|
|
|


Is it just me? Atau semua orang pon kena melalui step ni? Is it a problem with my lappy?

I tried to key in password and username banyak kali still tak boleh bukak. And aku tak boleh nak retrieve password and username dari email sebab seingat aku, aku join pakai facebook.


Now that I cant log in, aku juga takkan dapat tahu jawapannya dari forum. Sebab tak bole bukak. Maybe benda ni sudah diannounce kat forum sebelum ni, but aku takde jenguk GB sejak Monday. Haha...aku sedang bermain dengan teka teki...

Guys...please....can somebody explain? GB is like a Blackberry to me! Very Important! hehe....

Isnin, 22 Mac 2010

Perubahan!

Esok, Monday, 22 March 2010, semuanya bakal berubah. Yess! Bakal ada perubahan dalam rutin hidupku yang sudah telah bertahan hampir setahun lebih. esok, segalanya bakal bermula. hanya satu langkah kecil, tapi semuanya bakal berubah.

Moga-moga ada yang baik bakal datang. Moga-moga perubahan ini membawa pengalaman baru buatku, pengetahuan baru dan segalanya yang baru. Insyallah....

Siapa tak sukakan perubahan? Aku pasti ramai yang tak suka. Bila dah suka pada sesuatu, pasti sukar nak menerima perubahan. tapi percayalah, hidup ini memerlukan sedikit perubahan. Perubahan dalam pukul berapa nak bangun tidur, perubahan dalam makanan, perubahan dengan susun atur rumah, itu pun dah boleh dikira perubahan. Small matters that change everything!

Dulu aku memang bencikan perubahan. Kerana aku selesa dengan sesuatu yang sudah rutin, dan suasana lama dimana aku tak perlu belajar benda baru. Tapi itu semua sudah berubah. Sampai bila nak berada di takuk lama? Dunia sekarang begitu bergerak begitu pantas. Siapa lambat mengejar pasti terkebelakang.

Berubah bukan beerti perlu meninggalkan sesuatu yang lama! Berubah bermaksud menambah nilai baru dalam hidup. bak kata bahasa ekonominya, value added. Siapa tahu dengan sedikit perubahan ini, bakal bertambahlah idea untuk blogku yang tercinta ini? Insyallah....

Ya Allah Ya Tuhanku, rahmati dan berkatilah segala usahaku. Tetapkan dan kekalkanlah imanku pada Mu, jauhilah aku dari melalui jalan yang sesat dan melakukan perbuatan yang mungkar. Ya Allah....bukakanlah jalan rezeki buatku....

Jumaat, 19 Mac 2010

Fokus Sudah Lari

kemanakah larinya fokus ku ini? apsal dia tak jalan slow-slow jer. biar senang aku kejar. Huhu....

Aku perasan aku telah hilang fokus dalam arena blogging ni dalam 2 minggu kebelakangan. Aku rasa seolah aku sangat busy. Tapi bila difikir balik, aku tak de buat ape pon? haha.. maka dengan itu bolehlah disahkan bahawa aku busy dengan aktiviti yang tak membawa faedah langsung.

Maybe sebab sekarang ngah cuti sekolah? kakak aku yang teacher tu hari-hari lepak kat rumah. Aku penat melayan die, and kalau tak layan sepenuh jiwa dan raga macam tak best la plak.

Adik aku yang bongsu pulak dok tumpang lappy aku nak main game. Heran betul...kenapa la dia tak main kat lappy dia je.

Sibuk nak gi shopping sana sini, sibuk nak makan...haha...aku rasa ada kenaikan pada keberatan kebadananku. Yess!!! suke suke...

However...aku cuba untuk tidak hilang fokus lagi. Aku cuba untuk mencari material yang berguna untuk di publishkan kat blog aku ni. Sebab aku mula merasakan blog aku ni sudah lama menjadi blog yang merepek. Patut ler tak de orang masuk. Hoho....

Selasa, 16 Mac 2010

Thank You Mak an Bapak!

Ish...tak sangka jugak aku dah lama tak menghapdate blog haku ni. Terasa macam buzy tapi sebenarnya tak de buzy mende. Adik aku sudah berada disini. So, aku merasakan perhatian aku terganggu. Semacam ada tanggungjawab untuk melayan dia, padahal dua-dua membisu saja.

Walau apa pon, aku merasa sangat kenyang 24 jam semenjak adik aku ada di sini. Seba ape? Seba dia bawakkan supply makanan kegemaran aku dari kampung! Wah....kesian juga aku tengok dia bawak beg berat gila, dan dia pulak kurus macam lidi. Adik aku ni dulu berisi jugak, tapi sejak sakit teruk, dia kurus secara mendadak. Bapak minta tolong aku sumbatkan makanan banyak-banyak kasi badan dia naik balik. Boleh bapak...takde masalah...huhu...

Apa benda yang mak kirimkan dari kampung? Neh dia listnya....

  1. Tempoyak (1 botol choclair)
  2. Pekasam pucuk ubi
  3. Ikan terubok masin
  4. Cili padi (bukan calang-calang cili, first generation of cili. Sangat kecil tapi letak sebijik je dalam makanan sure hangat membara)
  5. Terung masam ( dah lama mencarik terung ni kat sini tapi tak jumpa. Maybe aku belum cari semua tempat kowt. terung ni bulat, dan kalo dah masak kaler kuning. Buat sup sangat sedap. Ada rasa masam-masam. Kalo ada sape tau kat mana nak cari, tolong ler bagitau so aku tak payah susahkan mak aku kat kampung. huhu...)
Last weekend kitorang gather kat rumah, semua adik beradik yang ada kat semenanjung ni lepak kat rumah ni. Semua ngan alasan nak makan tempoyak dan pekasam. Bahagia sungguh rasanya. Time tu baru perasan kat kampung tinggal 2 orang abang je. Yang lain-lain semua dah kat sini. Terus je rasa kesian kat mak dan bapak. jahat sungguh kami ni...tapi mak, bapak, we still lebyou...kami nak kumpul duit untuk mak dan bapak. nanti kite boleh buat rumah baru, kita beli keta baru. Kite boleh ubatkan mata bapak yang sekarang rabun memanjang. Kite nak belikan mak gelang mas, rantai mas, subang mas. Kami tau mak suka kumpul emas. kami tak kisah, sebab kami tau, itu je yang mak nak.

Mak, bapak,...nanti bulan Jun, kami semua pasti pulang. Riuh rendah la kampung nanti. Insyallah time tu nanti, kite dah ada kete baru. hadiah buat bapak...Insyallah....

Oh...aku bahagia....

Rabu, 10 Mac 2010

Mahu Handphone Macam Ni?

Dunia dah makin moden. Macam-macam benda baru dicipta.

Ni gambar yang aku kutip dari google buzz. Gambar window phone punya concept phone. Jangan tak tau, window pun dah buat handphone and begitu juga google memperkenalkan google phone.

Concept phone ni mempunyai housing yang transparent, sampai boleh nampak tangan kita kat belakang bila dipegang. Wah...menarik betul. Nasib baik tak boleh nampak benda dibalik kulit dan di sebalik baju. Huhu.... Agaknya setahun dua lagi ada phone macam ni pulak dicipta. X-ray phone!

Lagi menarik, tahap transparent housing phone ini juga bergantung pada keadaan cuaca. Kalau cuaca panas terik, ia akan transparent dengan clearnya. kalau hujan, akan nampak water drop.






Apapun, masih lagi hanya konsep, belum dikeluarkan lagi. Ibarat Proton Emas kita...huhu...

Download Korean Drama

Remeber my request semalam? tentang kat mana nak download drama korea east of eden?

Sehari semalaman aku mencari. Memang betul-betul dah tahap nekad dah ni. Sebab aku risau next week aku tak dapat lagi nak follow kat rtm 2. Next week i'll be busy with my sistah coming over. Kena uruskan school die. Huhu....

So, tak pasti le kalau u all berkenan, tapi just for sharing, aku nak provide satu blog yang menyediakan korean drama download ni. Bukan je korean drama, japanesse and taiwan drama pon ada and also termasuk movie and music.

Kalau korang tercarik-carik silalah pergi ke Drama Island. A very simple blogspot site yang telah berjaya memuaskan kehendak ku. So, dengan itu, entry ini adalah kredit buat owner blog tersebut, walaupon dia tak faham bahasa aku. Hihi....

memanglah tak banyak lagi drama yang diuploadkan oleh owner ni. Tapi still dia dah upload benda yang aku carik. So tengkiu..tengkiu...

Go-go now...

macam-macam drama ada for free download.

Semoga bahagia....hehe...

Casey James, My Favourite A.I 9 Contestant

sape follow american idol 9? Ni first time aku follow benda alah ni. Huhu..boleh dikatakan tertunggu-tunggu every week sebab lepas american idol, Glee menyusul memeriahkan malam rabu yang indah. Hoho....

sape yang korang sokong? dengan tak segan silunya aku mengatakan aku suke sangat ngan budak Casy James, yang very the seksi. Rambut, muke...and apa-apa aje tentangnya. Cowboy look...Suaranya not bad, but yang paling best, bile dia nyanyi, dia dok senyum seksi je. Cair siot...Tak sabaunye nak menengok die esok. Huhu...

Dengar cite mamat ni penah masuk lokap sebab memandu dalam keadaan mabuk. diye ni jugak contestant kesayangan Kara, juri A.I 9. Asal die start nyanyi je, juri lain mesti nak tengok reaksi si Kara.



Inilah dia wajah tampan dan seksi casey James, contestant American Idol season 9 yang aku sangat minati. Seksi siot!

harap sangat dia menang.Nak vote, tak bley...tapi kalo dia tak menang A.I, pon, kalau jadik pelakon sure laku macam pisang panas!

Selasa, 9 Mac 2010

Korea Drama : East Of Eden

baru lepas tengok drama korea east of eden kat rtm 2. Tak tahan betul. Dah tak sabar nak tengok sampai habis. rasanya dah kat penghujung jugak la tu. maybe ada 5 or 6 episod lagi. Problemnya, tak de letak episod berapa bila cite ni main kat tv. Kalau ada pun, aku tak reti baca tulisan korea. Siannye...so main agak je.


Cite ni tengah menuju ke alam yang semakin membuatkan hati geram, marah, sakit hati, kejam, sedih. Sebenarnya cite ni memang sangat sedih dari mula lagi. Ada 56 episod semuanya, dalam 56 episod tu maybe ade less than 10 episode je yang aku tak tangkap leleh. haha...so girlish. Sampai diorang main bola pon aku boleh nangis. Kenapa? Sebab ada cerita sedih disebalik main bola. And tambah sakit hati, bila ada kes-kes politik kotor. Arrrgh...geramnya. Kenapalah orang jahat susah betul nak dikalahkan.

So, aku betul-betul dah tak sabar. Habis je tengok kat tv, terus google nak tengok online. Tak jumpa website yang bagus lagi.

Kawan-kawan sekalian, ada tak cadangan kat mana nak tengok drama korea online selain dari Mysoju.com? Bukan apa, kat Mysoju ni banyak sangat yang broken link.

Tolonglah saya....ini first time saya merayu pada blog yang hina dina ini...

Please..please...please...

Isnin, 8 Mac 2010

IPod Touch 8Gb, IPod Nano 8gb dan Ipod Shuffle 4gb Untuk Dimenangi!

Pernah dengar tentang Flarebiz Network? Atau majalah IM (Internet Marketing). kalau tak pernah dengar silalah rujuk kepada link ini:- http://www.majalahim.com/

Flarebiz Network ni adalah salah satu idol aku sejak mula berjinak-jinak nak mencari duit kat internet ni. Flarebiz network dinaungi oleh dua orang budak muda iaitu Adly a.k.a Labanon dan Zhafran. Memang tabik spring kat mereka berdua ni sebab dah berjaya dalam bidang IM pada usia yang sangat muda. Sekarang pon diorang dah ada office sendiri untuk menguruskan Flarebiz Network dan produk-produk mereka seperti Sistem NiagaKit.

Yang paling bestnya, hampir setiap bulan mereka menerbitkan majalah IM berbahasa Melayu dalam format pdf untuk di download secara percuma. Banyak tips yang boleh diperolehi dari situ sebab diorang juga menginterview para usahawan internet yang ada kat Malaysia nie.

Okeh...kalau berminat sila jenguk-jenguk website Majalahim ni ye.

Berbalik kepada tajuk diatas, tadi masa tengah check email, ternampak satu email dari flarebiz network ni yang mengajak menyertai peraduan sempena ulangtahun saudara Zhafran iaitu Peraduan Ulasan Sistem Niagakit dan menawarkan pelbagai hadiah-hadiah yang menarik buat para blogger.

Kepada yang tak tau, Sistem NiagaKit ni adalah salah satu produk flarebiz Network, kepada yang tak pernah membeli produk ni, you all masih boleh join peraduan ni. Sila ikut langkah-langkah yang disediakan pada link ini:- http://www.majalahim.com/peraduan

Hadiah yang ditawarkan ialah :-

1) iPod Touch 8GB + Sistem Niagakit* + T-Shirt Istimewa dari Kartunis Ubi x 1

2) iPod Nano 8GB + T-Shirt Istimewa dari Kartunis Ubi x 1

3) iPod Shuffle 4GB + T-Shirt Istimewa dari Kartunis Ubi x 1

4) 5 pemenang hadiah saguhati iaitu T-Shirt Istimewa dari Kartunis Ubi

Untuk keterangan lanjut, sila layari:


Peraduan ini hanya akan berlangsung selama 25 hari sahaja iaitu bermula 4hb Mac 2010 sehingga 29hb Mac 2010.

Pada yang dah lama mengidamkan Ipod Nano ni, jangan tunggu lagi. Inilah peluang keemasan buat anda semua. Peraduan ini adalah sangat mudah dan senang untuk anda sertai asalkan anda mempunyai blog sendiri.

Dan Akhirnya....

Kerana CB yang lembab, akhirnya aku termakan jugak tip tips yang berjaya aku jejaki untuk melajukan CB tersebut. Antara tips yang pernah aku baca ialah untuk tweak, tukar setting modem and also beli usb cable.

Dengan tekad yang betul-betul tak mampu digoyahkan lagi, aku berjaya jugak beli usb cable. Cuma tersilap beli. Ingat nak beli 5 meter, tapi dapat 3 meter je. Jadila.....Balik rumah, aku gantung CB aku tinggi-tinggi. Hari pertama dan kedua tak de perbezaan sangat. Only, mula malam tadi barulah suasana bertukar. Aku dah boleh senyum balik. Aku bagaikan jakun melihat page yang aku bukak loading dengan cepatnya, walaupun baru 2 minggu aku dilanda masalah CB slow melampau.

So, aku sarankan bagi you all yang ada problem broadband slow ni, ikut ler jejak langkah aku nie. Huhu...

And another mission completed. Last week aku juga berjaya menjalankan misi ku untuk meceriakan hati kawanku yang putus cinta. Bukan susah sangat pun, just make her happy a little while, make sure that she know that dia ada kawan yang menyayangi dan ambil berat pasal dia. And also, ikut je perangai dia satu hari. Pasti sembuh le kelukaan tu sedikit. Sikit pun jadi la...jangan tak de.

Aku seronok dapat membantu sahabat tersebut. Sebab bagiku, tujuan hidup aku hanyalah untuk membahagiakan orang-orang yang aku sayangi. Family aku and my 3 precious friends. Aku tak boleh tengok atau tahu bahawa diorang sedih. Aku akan sedih sepanjang masa sehingga aku mampu mengubat kedukaan mereka.

Minggu ni, satu lagi misi akan bermula. Adik bongsuku akan terbang dari sarawak ke sini. Mak telah meletakkan dia dibawah tanggungjawab aku untuk menjaga dan menguruskan semua urusan studynya disini. Aku rasa bangga, sebab aku tahu mak percayakan aku. Mak tahu aku mampu.

Cuma aku rasa risau, mampukah aku bertahan dengan adik bongsuku ini? Sebab dulu-dulu masa kecik aku dan dia selalu gaduh besar sampai pernah tak bercakap selama 2 tahun walupun tidur sebelah-sebelah.

Apapun, aku pasti, aku sudah jauh berubah. Kini aku telah mengenal Allah dan agama Islam yang suci. Sifat burukku telah berjaya aku kikis.

Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Insyallah...

Gara Gara Celcom Broadband

Tak habis-habis lagi isu ketidakpuashatian aku dengan CB ni. Dah seharian slow gila, tiba-tiba pukul 2.oo pagi dia laju. Aku baru nak tutup lappy and tido. Tapi lihat dia punya speed sekarang ni, aku nak post jugak satu entry. Entry merapu, takut takde peluang nak post lagi esok.

Gara-gara CB ni, aku dah 2 minggu tak blogrunning. Kerana CB jugak, traffik aku jatuh merundum. Kalau dulu at least seminggu dapatla aku 50sen dari uncle nuff, sekarang dah 2 minggu tiada kemajuan. Oooh...sedih betul.

Gara-gara CB jugak, aku banyak ketinggalan isu-isu semasa. Gara-gara CB, aku tak de idea nak masak apa, sebab petang-petang aku pasti rajin menggogle resipi untuk dicuba.

Gara-gara CB, masa aku terbuang dengan main game memanjang. Naik lenguh tengkuk aku. Gara-gara CB aku terpaksa pergi bayar bil-bil kat pejabat pos. Kalo dulu boleh bayar via maybank2u je.

Gara-gara CB, aku dah lama tak download lagu baru.

Kenapa tak tukar ke Digi and Maxis? Sebab aku takut depa berdua pun ada perangai yang sama. Aku sabar je la buat masa ni. Baru 2 minggu. Maybe kalau dah dua bulan, aku takkan sabar lagi.

Moga-moga speed ni maintain begini esok. Dan juga hari-hari seterusnya. Please, please, please...kamu jangan selow...

Jumaat, 5 Mac 2010

Kawanku Putus Cinta

Apa korang buat kalau best friend korang putus cinta? Macam mana nak menceriakan mereka yang bermuram durja?

Dalam dua minggu nie 2 orang sahabatku yang tercinta mengalami putus cinta. Dua-dua berbintang scorpio membuatkan aku agak mencari hubungkaitnya. Namun, tak mau sampai syirik pula kan. Soal jodoh semua di tangan Allah. Namun ianya agak merunsingkan aku. Sebagai seorang yang agak sensitif dengan keaadaan semasa dan persekitaran, aku rasa macam 'useless' kerana tak dapat membantu apa-apa. maklumlah, tinggal pun jauh jauh. Lagipun kedua-duanya tidak tampil meluahkan perasaan padaku. Sejak aku kahwin nie, diorang seolah takut untuk semesra dulu. Still, aku rasa ingin membantu serba sedikit.

Yang seorang aku dapat tahu dari facebook, dan seorang lagi aku tahu dari ex-BFnya, sebab dia minta tolong aku tengok-tengokkan kawan aku nia. However, tanpa diorang declare sendiri problem tersebut padaku, aku tak berani sangat menyebok tanya itu dan ini dan juga mengagak-agak.

Apa tindakan you all dalam keadaan macam ni? Membiarkan sahaja? Tunggu sampai diorang minta tolong? Atau just menyebok je? Apa maknanya kawan kalau tak menolong kan? Menolong bukanlah bermaksud try to reconnect diorang kembali. Tapi cukuplah sekadar menceriakan keadaan.

Esok, aku plan nak ajak kawan aku yang sorang tu keluar. Biar dia yang decide nak buat apa. Just to make her happy and maybe forget all the problems.

Anyway, google punya google dapat juga beberapa tips bagaimana untuk menolong sahabat yang sedang mengalami breakup. Here we go:-

  1. Bersabar dan Memahami - Very important. Masa ini diorang sangat sensitif, suka hempas-hempas barang, hempas pintu, menjerit-jerit. Biarkan dan sabar.
  2. Menggalakkan dia untuk meluahkan perasaan (jika dibiarkan saja, mungkin akan menyebabkan dia melakukan perkara yang negatif. Jadi cubalah untuk menimbulkan topik yang ada kena mengena denga relationship diorang secara lembut dan halus. Bagai menarik benang dalam tepung)
  3. Biarkan dia bersedih -(memang sukar melihat mereka bersedih, tapi bersedih adalah salah satu proses break-up. So, bagilah mereka masa walau sedikit sebelum anda memulakan tugas menceriakan mereka)
  4. Memberikan sokongan moral
  5. Jangan mengutuk ex-couple kawan anda (kadang-kadang diorang break up, tapi di hati masih lagi sayang dan ingin semuanya kembali seperti sedia kala. jadi, jangan memburuk-burukkan ex-couple diorang. Sebaiknya jadilah pendengar yang setia.
  6. Jangan galakkan dia mencari pengganti dalam kadar segera
  7. Cuba elakkan dia dari terlibat dengan alkohol dan dadah
  8. Mengalihkan perhatiannya dengan aktiviti yang sihat ( window shopping, tengok wayang, pergi zoo, vacation)
  9. Kaunseling profesional ( kalau dah kronik sangat, ini adalah langkah terakhir)
Itu le dia sikit tips yang boleh korang lakukan untuk membantu kawan yang berak-up. Mungkin juga sesuai dengan yang bercerai? Mungkin tidak. Yang pasti, sesuai untuk girls. Sebab lelaki ada cara lain untuk menghadapi break up.

XOXO

Google Buzz Lagi

Ingat entry saya sebelum ni? About Google Buzz? Rasanya dah ada 3 minggu jugak google buzz ni "on air". Betulkah term tu? Ada siapa-siapa yang bergoogle Buzz?

Aku mengedit-edit profile buzz the first day ianya dilancarkan. And setakat ni dah follow 46 strangers and di follow of the same 46 starngers jugak. Cuma, tak nampak muka orang kita lagi. Maybe sebab aku tak de geng kot.

Aku jugak bukanlah demam sangat dengan Google Buzz ni and also twitter. Sebab tak berapa ada benda sangat nak diutarakan di samping keadaan Broadband yang gile slow sekarang ni. (tak habis-habis aku mengutuk CB nie...)

Tapi yang aku pelik ada beberapa follower aku yang begitu sibuk ngan Google Buzz ni. Sampaikan ada yang kata tak boleh bangun dari kerusi, tak jenguk FB and macam-macam lagi. Mostly omputeh and orang China la,,, Apa yang diorang buat ek?Aku tak faham.

By the way, google buzz ni macam best sebab boleh post panjang-panjang. Tapi tetap jugak tak memberikan erti padaku sebab aku tak de kawan. Haha...

I am the Lone Ranger. I admit it....too afraid to make new friend, too shy to make a first move dan yang paling menakutkan ialah, my best friends not into blog and buzz and twitter.

Sape pakai Google Buzz, angkat kaki! Biar aku jadi stalker kalian...huhu

Selasa, 2 Mac 2010

Pantang Makan!

Dah berapa hari dah aku tak menjenguk blogku yang tercinta ini. Disamping kesihatan yang tidak menizinkan, celcom broadband ini jugak membuatkan aku hilang mood. Baru lepas bayar extra bills, still slow cenggitu. Malam tadi tengok berita tengok celcom axiata mencatat untung. Aku rasa cuak sesangat. Mana tak untungnya, promotion gila-gila, tapi service macam....ntah..But anyway, finally petang-petang ni akhirnya dapat jugak masuk line walaupun masih agak slow.

Maybe sebab mood tengah ok, so aku layangkan je keslowannya ni. Lagipun I really need Internet right now untuk mencari resipi. Huhu...cooking time. Susah betul nak memasak bila tengah pantang makan itu dan ini. Dulu aku hari-hari masak ayam. Sekarang aku tak boleh langsung makan ayam until penyakit beransur pulih...Ooh...peliknye kan.

So dalam peti ais ada segala jenis ikan, tapi aku langsung tak reti nak masak camana. Dah dua hari dok goreng je, hari ni ingat nak buat berkuah sikit. Aku memang suka makan ikan, cuma tak reti nak masak je. Ada pari, ikan timah, ikan siakap, ikan bawal, ada sotong. And back up plan, tin sardin king cup. Kalau dah tak de idea sangat.

Kengkawan? Ada suggestion untuk resipi ikan yang best?

Anyway..sekadar berkongsi penderitaan dalam pantang ni, inilah dia list benda yang aku tak boleh makan buat seketika:-

  • Ayam ( semua jenis masakan, termasuk telur ayam, sup ayam, kfc or whatever, segala yang kena mengena ngan ayam dan kena mengena dengan telur ayam)
  • Segala jenis pisang termasuk keropok pisang
  • ikan terubuk, ikan talang, ikan tongkol, ikan kayu, ikan ayam, dan semua jenis ikan air tawar
  • ais krim
  • coklat, milo, ovaltine
  • durian

Nampak pendek je list tu..tapi semua yang tersenarai adalah feveretku dari sejak kecil. tersiksa betul menahan nafsu. Entah bilalah nak berakhir.

Khamis, 25 Februari 2010

Nuffnang! Gimme Bungalow!

Cis! Esok still hari kerja lagi. tapi aku dah rasa seronok semacam. Hari Jumaat cuti Maulidur Rasul. Meaning cuti panjang ler hujung minggu ni....

Yeah yeah....ngam-ngam dapat gaji plak tu. Nak shopping jugak! Teringin nak pergi ubah imej rambut! Nak buat camana ntah...nanti sampai saloon baru jenguk-jengukkan fesyen yang ada. Korea style? Huhu...tak sesuai ngan muka aku. Dah download beberapa software untuk hairstyle. Esok baru cadang nak godek-godek mencari style yang akan menambahkan keanggunanku.

En. Hubby kata Sunday company dia nak buat team building kat Kuantan. Huh....perpisahan melanda lagi. Tension betul...Hubby ajak aku pergi, aku dilantik dengan tidak rasminya menjadi fasilitator. What? Aku tak nak ler nanti bos dia pikir En. Hubby tak professional. Tapi En. Hubby tetap juga mengajak. Katanya informal je, just budak-budak bawah dia and En. Hubby yang akan memberi talk. Tugas aku cuma jadi tukang angkat barang and pastikan makan minum dan tempat tinggal terurus.

En. Hubby kata nak aku pergi sekali, then boleh ajar anak buah dia buat blog. Oh, begitu ke? Blog aku pon tak berapa best, inikan nak mengajar orang.

hati masih berbelah bahagi...nak pergi or tak pergi. Kalau tak pergi nanti rindu tahap gila sampai sakit kepala lagi. Kalau pergi, aku tak nak keprofesionalan En. Hubby tercalar. Aku je yang nak kisah pasal pandangan orang lain. dia plak tak kisah. Hehe...aku tau dia sayang aku gila-gila!

Teringin nak pindah rumah. Dapat gaji nak beli rumah ler...cis! macam la dapat gaji sejuta. Hurm...Bilalah nak dapat banglo Idaman.

Oh Nuffang...bilakah akan ada contest menang banglo?

Rabu, 24 Februari 2010

Berubah Sudah Template ku

Akhirnya! Aku sempat juga meluangkan masa mengubah template ku. Tidak secomel template orang lain. Aku agak fobia dengan benda comel-comel kerana ia tak melambangkan diriku.

Entry ini hanyalah untuk memberikan credit kepada deluxe template yang menjadi lokasi aku mencedok template yang berjaya menarik hatiku ini. Very me. Everyday di depan lappyku, dengan nescafe 2 kali sehari, mouse and diary.

However aku rasa template ni juga agak slow loading. Maybe ada mistake somewhere. Aku tak pandai bab-bab HTML, so nak periksa di mana silapnya pun aku tak tahu di mana nak bermula.

Last but not least, wahai template baruku, ceriakanlah aku setiap hari. Jadilah penyumbang inspirasi agar kekal jodoh kita. Jika tidak, kau pasti tak lama berada di sini.

XOXO

3 Doa

Dalam misi mencari ketenangan akibat kecelaruan minda sejak beberapa hari, aku mencapai buku yang dah lama dibeli tapi hanya sempat membaca beberapa bab sahaja. Tajuknya, Penenang Jiwa. Buku ni agak menarik kerana teknik penulisannya adalah berbentuk penceritaan.

Aku tertarik dengan doa seorang lelaki yang mahu bertaubat, Utbah al-Ghulam. Tiga doanya adalah seperti berikut:-

Doa Pertama

"Ya, Tuhanku, Jika Engkau terima taubatku serta mengampuni dosaku, muliakanlah aku dengan fahaman dan hafalan, sehingga aku hafal setiap ilmu dan ayat yang aku dengar"

Doa Kedua,

"Ya Tuhanku, muliakanlah aku dengan memiliki suara yang bagus. Sehingga orang yang mendengar ayat dariku bertambah iman dalam hatinya. Meskipun dia berhati keras."

Doa Ketiga

"Wahai Tuhanku, muliakanlah aku dengan rezeki yang halal. Berilah aku rezeki dari sesuatu yang tidak diduga."




Selasa, 23 Februari 2010

Everyone Is An Expert!

Pernah dengar kata-kata tu? Tiap kali kita rasa rendah diri, selalunya ada insan-insan berhati mulia yang akan berkata dengan nada memujuk "don't worry, semua manusia dilahirkan dengan kelebihan masing-masing. carilah...pasti ada"

Hari ni aku merasa down sekali lagi. Terasa diri tak berguna. Tidak mampu menghasilkan apa-apa. Atau dalam bahasa industrinya, tidak produktif. Kemudian aku cuba kaji balik, apa kelebihan aku. Aku tak cantik..aku tak expert dalam apa-apa, hanya suam-suam kuku. Aku tak punya idea hebat. Aku tidak mempunyai keyakinan. Aku tiada pendirian, bagaikan lalang yang mudah berubah mengikut arah angin bertiup.

Oh...baru aku tahu apa kepakaran aku. Aku pakar dalam "copy paste". Dari zaman study aku memang pakar dalam bab ini. Tapi kesedaran itu langsung tidak membuatkan aku bangga. Sebab ianya sesuatu yang memalukan. Down lagi....

Petang tadi my sister datang rumah dan dia kata dia dah jumpa buku aku yang dia pinjam dulu. Dah 3 bulan dia cari, rupanya ada dalam beg lappynya. Barulah terpancar sinar happy diwajahku..

The secret by Rhonda Byrne. Inilah buku kesayanganku satu-satunya. Aku anggap ianya harta yang paling berharga buatku. Sebab apa? Buku ini adalah salah satu buku motivasi yang terlaris dalam dunia sekarang ni. Dah di translate dalam banyak bahasa. Bahasa Indonesia pun dah ada. Cuma Malaysia yang belum. (I always wonder, kenapa kita selalu di belakang Indonesia).



Memiliki buku ni, aku mampu untuk mengubah mood aku yang down ke pada lega and happy and most important, to be more thankful. Sebab apa? Tak perlu baca semua page. Just sehelai dua, you can find your happiness, sebab ia mengajar kita bagaimana untuk mencintai diri, lebih yakin, lebih bersyukur dan paling penting, membuka mata tentang betapa hebatnya diri kita. But of course, untuk kali pertama membaca kenalah baca sampai habis.

I always love motivation books. Dulu-dulu memang suka baca novel cintan cintun. Tapi sejak berkahwin, aku sedar I don't need all those anymore. Because I'm creating my own love story.

Suka untuk aku menyarankan kepada para pembacaku yang dihormati, jika ada masa, belilah buku ni. Hanya dalam RM70 or less. Kebanyakan book shop ada buku ni. And kalau nak review boleh check websitenya di SINI. Kat websitenya ada disediakan tool-tools yang boleh membantu.

The secret mengajar kita macam mana nak mengusai segalanya yang ada disekeliling kita dengan kuasa imaginasi. Mengajar kita bagaimana untuk mencintai diri. Sebenarnya terlalu banyak content yang berguna, maybe aku akan kupas next time. Sebab aku selalu overexcited tiap kali bercerita tentang buku ni. kalau diikutkan excited aku nie, penat le you all nak baca entry ni sampai habis kan..

Aku juga pernah recommend buku ni kat dean fakulti aku, dan dia juga membeli dan memuji. Ada banyak buku motivasi diluar sana. The Secret adalah permulaan yang baik. Jangan risau hanya kerana ianya buku dalam bahasa Inggeris. Ayat-ayatnya senang nak faham dan juga menggunakan easy English.

Akhir kata...Do grab yourself a copy...

Isnin, 22 Februari 2010

Berdosakah Bunuh Semut?


Ish..Ish...Ish...benda macam ni pun nak buat topik ke? Sebenarnya hari ni aku merasa berdosa tiba-tiba. Huh...tak tau kenape sehari dua ni jiwaku menjadi suci dan murni. Hahaha....

Bangun pagi tadi tengok mejaku ada semut-semut kecil Cis! Ni mesti angkara malam tadi makan coklat and minum air soya kat meja tu time tengah blogwalking. Cepat je aku ambik Shieldtox Waterbase kat dapur. Aku suka waterbase punya sebab tak berbau sangat. Spray punya spray lepas tu aku menanti ianya kering sedikit. Time untuk mengelap meja...

Oh...tiba-tiba saja aku rasa sedih melihat mayat mereka bergelimpangan. Ini semua adalah makhluk hidup. Semut juga ciptaan Allah. Aku terus terfikir, berdosakah aku membunuh semut-semut ini? Aku bukan pakar dalam soal agama, terdetik di hati meminta pandangan pembaca. Apa pandangan you all?

Sempat juga buat google search. Ada yang kata membunuh semut berdosa kalau dibuat suka-suka. Contohnya, nampak je semut lalu mesti nak tenyeh. Tapi tak berdosa membunuh semut kalau ia menganggu.

Ada juga yang berpendapat, kenapa nak fikir sangat pasal bunuh semut yang kecil dan kerdil? Padahal ayam, lembu yang besar pun kita lahap...(aku lega sedikit).

Tapi kalau tak dibunuh, bukankah ianya menganggu. Kadang-kadang menganggu makanan dan minuman kita, kadang-kadang menggigit.( sape suruh pengotor sangat kan....kalau rumah bersih mesti tak de semut)

Argh...aku bingung. Makin banyak persoalan aku makin bingung....

What say you?

What The Occassion?

Dam Doom Dong Dang Pang Ping Pong

sikit nak pukul 12 tengah malam tadi start bunyi mercun

sampai sekarang tak habis lagi

I love mercun, walaupun aku takut nak main

What the ocassion?

Aku terpinga-pinga tak pasti

Aku tanya hubby, he say maybe Chap Goh Meh

Chap Goh Meh?

Bukan ke lama lagi?

And kalau Chap Goh Meh bukanke esok pasti cuti?

Or is it menyambut Seminggu CNY?

Oh please...give me the answer, because I really don't know

Aku tak suka tidak menemui jawapan pada persoalanku

oh...then tadi masa aku tengah solat,

bunyi-bunyian ini menganggu kekhusyukanku

Mulalah datang imaginasi sayu dan pilu

Kita kat Malaysia bergembira dengan bunyi-bunyian ini

Berdentam dentum, tapi semua mendongak happy

Aku terbayang negara-negara yang tengah perang

Perasaan mereka tak sama dengan kita

Mereka takut, alert setiap masa,

Berjaga-jaga, tak tidur malam

Bimbang kediaman mereka menjadi mangsa

Janganlah satu masa nanti Malaysia dalam keadaan begitu

Oh...aku takkan marah pada bunyi mercun yang tak habis-habis ini

Aku mahu nikmati kedamaian ini

Semoga terus begini

But anyway....

what the ocassion?

Ahad, 21 Februari 2010

Siapa Ugly Betty?

Hari ni aku terpikir untuk menggoogle muka sebenar pelakon yang memainkan watak Betty dalam Ugly Betty. Aku takde la follow sangat cite nie sebab selalu tak kena ngan time aku. Cuma aku dok heran kenapa lama sangat dia pakai teeth braces die tu. Dah season berapa sekarang ek? Part tu aku malas nak google. Agaknya kalau dah bukak teeth braces dia tu tak jadi Ugly betty la nanti kot kan?



I beleive dah ramai kenal sape pelakonnya nie. Aku je yang agak ketinggalan zaman sebab baru nak berjinak-jinak ngan series nie. Tapi aku saje nak postkan jugak hasil googlelanku bagi mengisi rutin blog update aku. So...ni ler dia muka watak Betty tersebut..


America Ferrera

Namanya America Fererra. Mukanya boleh tahan lawa. Orangnya kelahiran L.A. Anak bongsu dari 6 adik beradik. Tak banyak data yang boleh menarik yang boleh dicarik kat Internet pasal America Ferrera ni kat Internet. Walau apapun, persoalan yang bermain dibenak terjawab sudah. Hati pun sudah puas.

Mission completed...

Sabtu, 20 Februari 2010

Saya Bangga Jadi Rakyat Malaysia

Saya bukan kaum majoriti kat Malaysia. Tapi saya bangga jadi rakyat Malaysia.

Saya bangga jadi rakyat Malaysia walaupun ada beribu masalah melanda negaraku yang tercinta. Masalah-masalah yang timbul ini membuatkan negara lebih matang dalam menanganinya, walaupun perlahan tapi sekurang-kurangnya ada perubahan.

Saya bangga jadi rakyat Malaysia walaupun ada pelbagai pergolakan politik. Dah namanya politik dan sudah namanya demokrasi memang akan jadi macam-macam.

Saya bangga jadi rakyat Malaysia walaupun traffic jam teruk. Saya peduli apa...boleh layan hot.fm dalam keta, menyanyi melalak. Pada yang bekerja, boleh bagi alasan traffik jam tiap hari. Alasan yang kuno dan kolot tapi masih boleh pakai.

Saya bangga jadi rakyat malaysia sebab ada banyak bangsa dan kaum tapi tak de masalah diskriminasi kaum dan agama yang merundum. Jiran sebelah saya cina, jiran depan saya India. Tiap kali kuar lumah, bertembung kami senyum.

Saya bangga jadi rakyat Malaysia sebab ada banyak kemudahan. Walaupun tak seperfect "australia" tapi Malaysia tetap saya banggakan. Sekurang-kurangnya rakyat tak kebulur. Ada tempat untuk orang cacat, ada tempat untuk belajar. Ada tempat bersukan. Ada tempat untuk anak yatim. Shopping complex pun bagus. KLCC, KL Tower, KLIA....semuanya buat saya bangga.

Saya bangga jadi rakyat Malaysia kerana walaupun saya kaum minoriti, tapi kami tidak pernah diabaikan. Kami tetap mendapat faedah sebagaimana kaum-kaum yang lain.

Walaupun sekarang ni timbul banyak isu kat Malaysia, tapi saya tetap bangga jadi rakyat Malaysia. Negara mana tak ditimpa masalah? Negara mana yang aman selalu? Negara mana yang tak de kelemahan?

Malaysia tetap jadi pilihan! Ada banyak sebab saya bangga jadi rakyat Malaysia. Tapi tak larat nak menaip kerana terlalu bangga...

I LOVE MALAYSIA!!


Jumaat, 19 Februari 2010

Oprah oh Oprah...

Saya sangat suka Oprah! Bukan Oprahnye aje...talkshow nye pun saya suka. Walaupun kat hallmark tu selalu tayang talkshownye yang dah basi tetapi jugak saya suka. Sebab isunya jarang-jarang basi. Boleh digunakan bila-bila masa saja.

Oprah tak lawa. Oprah biasa-biasa saja. Siapa kata orang lawa je boleh jadi hebat? Tengoklah Snoop Dogg. Oprah hanya insan yang banyak idea. Sekarang Oprah dah banyak duit. Idea dan duit yang banyak memberikan kelebihan pada Oprah. Tapi kita jangan lupa, Oprah juga bermula dari bawah. Kita pun banyak idea, tapi tak berani bersuara. Oprah bawa orang-orang besar ke talkshownya untuk dijadikan contoh, membuka mata penonton.

Selalu juga terfikir, kenapa tak de talkshow yang best macam Oprah kat Malaysia ni. Yang boleh bagi motivation, yang boleh buat terharu, yang buat diri rasa ingin berubah menjadi lebih baik. Jangan marah saya! Saya tau rancangan Tanyalah Ustaz sangat bagus. Sangat menjawab persoalan bab-bab agama. Tapi kita manusia juga mahu meneroka bab-bab yang lain dalam hidup. Soal kerjaya, soal kewangan. Biar seimbang.

Aku hanya mampu mencemburui...menginginkan dan bermimpi. Kenapa? Sebab aku manusia yang tak punya keberanian. Aku insan yang hanya berani bersembunyi di balik lappy ku. Sampai bila nak jadi begini. Mahu berjaya tapi takut. Satu saja ayat kritikan pasti akan buat aku kecut perut. Bagaimana nak berdiri di depan ribuan mata memandang?